Camın İçinde Saklı Bir Hikâye: Uzakdoğu’nun Sessiz Sanatı

 

Camın İçinde Saklı Bir Hikâye: Uzakdoğu’nun Sessiz Sanatı

Bazı objeler vardır, sadece dekoratif değil; duruşuyla, zarafetiyle, hatta sessizliğiyle bir şeyler anlatır. Bu yazımda size, uzun zamandır evimin bir köşesinde duran ama her baktığımda bana farklı şeyler düşündüren bir objeyi anlatmak istiyorum: Cam içi oyma Çin sanatıyla hazırlanmış bu siyah ahşap ayaklı zarif parça.

İki cam tabaka arasında yerleştirilmiş narin kuş figürleri, incecik ağaç dalları, doğanın simgeleri… Hepsi bir araya gelip küçük bir sahne yaratıyor. Bu sahne, sanki zamanın dışında kalmış bir anı dondurmuş gibi. Turna kuşları Çin kültüründe uzun ömrü, bilgece yaşamı ve dinginliği simgeliyor.

🎨 Bu sanat türü Çin’de “玻璃内雕” (bōlí nèi diāo) yani “cam içi oyma” olarak adlandırılıyor. Kağıt, bitkisel lif ya da ipek gibi ince malzemelerle hazırlanmış küçük figürler, cam levhaların arasına katmanlı olarak yerleştiriliyor. Işıkla teması değiştikçe farklı gölgelerle yeni hikâyeler fısıldıyor.

Bu obje bana sadece uzak coğrafyaları değil; zamana tanıklık eden her küçük ayrıntının aslında bir hikâye taşıdığını da hatırlatıyor.

☕ Tat Kitap Yol’da çoğu zaman bir şehri, bir kitabı ya da bir lokmayı yazıyorum. Ama bazen de bu küçük objelerin peşine düşmek, merak sandığımın kapağını aralamak istiyorum.
Bu yazı da onlardan biri.

📷 Objeye ait fotoğrafı Instagram hesabımda görebilirsiniz: @tatkitapyol




Yorumlar

Popüler Yayınlar